Jak zrobić maseczkę z awokado? Awokado przez wiele osób jest uznane za najzdrowszy owoc świata. Bogaty jest w wapń, potas, NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe), kwas foliowy, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminy PP, K i H. Zawiera wszystko to, co jest najcenniejsze dla organizmu. Jednocześnie jest tłusty ( , odżywcze, zdrowe tłuszcze) i zawiera niewielką ilość cukru. Zgodnie z zasadą, że to, co zdrowe dla ciała jest dobre dla skóry, awokado jest składnikiem wielu odżywczych kremów i maseczek do twarzy.
Czy można odżywić skórę i jednocześnie zapobiec stosowania niepotrzebnej chemii kosmetycznej na skórę? Oczywiście. Wystarczy zrobić maseczkę z gotowego owocu. Na dodatek w 100% naturalną i zawsze świeża.
Jak zrobić ujędrniającą maseczkę z awokado?
1. wersja podstawowa i najprostsza.
Pokrojone kawałki owocu włożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i … nałożyć na twarz. Po 15 minutach zmyć. Nie trzeba stosować żadnego kremu. Awokado jest wystarczająco tłuste i nawilżające. Znakomicie ujędrnia skórę.
2. likwidacja zmarszczek i rozjaśnianie.
Do rozgniatanego owocu wcisnąć odrobinę soku z cytryny. Cytryna ma właściwości rozjaśniające i syntezujące kolagen.
3. regeneracja, rozjaśnianie i ujędrnianie.
Do rozgniatanego owocu dodać sok z cytryny oraz odrobinę miodu. Miód głęboko wnika w skórę wspaniale ją regenerując.
W zależności od potrzeby, do rozgniatanego owocu warto dokładać odrobinę innego składnika spożywczego, np. maślankę, sok z pietruszki, żółtko jaja. Przygotowanie trwa 5 minut, efekt utrzymuje się bardzo długo.
Zobacz też: