Wysokie ciśnienie krwi, czyli nadciśnienie tętnicze to przypadłość, na którą cierpi coraz więcej Polaków. Jedną z przyczyn powstawania tej choroby jest nieodpowiednia dieta. Dowiedz się, co powinno się jeść przy nadciśnieniu tętniczym, a jakich potraw lepiej unikać. Co warto natychmiast wyeliminować z diety mając stwierdzone nadciśnienie?
Nadciśnienie a dieta – co warto jeść?
Pamiętajmy, że nadciśnienie to nie wyrok. Wciąż możemy jeść całą masę dobrych rzeczy. Przede wszystkim jednak będą to owoce i warzywa, które dla osoby z nadciśnieniem będą mieć zbawienny wpływ. Jedzmy więc sałaty, brokuła, buraka. Warto też pić dużo soków z wyciskanych owoców oraz wody.
Czego nie jeść przy nadciśnieniu?
Jeśli mamy nadciśnienie zdecydowanie powinniśmy unikać soli. Biorąc pod uwagę fakt, że znajduje się ona w większości przekąsek, musimy też unikać czipsów, orzeszków solonych i wszelkiego rodzaju krakersów czy chrupek. Unikajmy też dużej ilości kawy, która podnosi ciśnienie oraz alkoholu, który niestety nie służy ciśnieniowcom.
Warto odżywiać się FIT. Ciekawe przepisy na zdrowe dania znajdziecie na stronie bestfitmeals.pl.